chihim 發表於 2012-12-28 20:07:42

普普通通soft coral + LPS 缸 (68樓大更新啦)

chihim 發表於 2012-12-28 20:08:26

chihim 發表於 2012-12-28 20:21:49

從我哥接手個30寸缸之后,開始愛上左珊瑚。 一開始比我 乜都吾識,就好努力甘上網體資料∼

問人,出魚街行。。。 慢慢甘吸收多左,又多得甘多位Ching 回答我D 弱智問題。

11月就換左今日個缸 40x18x18..
低缸 24 12 12  一共2格 落水 Dazs 活性碳 蛋分 / 上水 (以更換為Fluval 活性碳)
付加一個 12 8 22 換水和落補品缸
做流做浪
Tunze 7096 控制器, 6095 x 2 6206 nano wavebox x 1(06-24開)
MACRO AQUA PCD222 控制器, D1 x 2(24-06 開)
Sunsun JVP102(吹石低)
化蛋 BM Curve7( 2013-2-4 升級到 H&H T102 外置 )
上水 Waveline AC6500
冷水機 海利 HC-300A 1/4HP   
主缸灯 Dazs 3管x2
AB coral bluex1  
Arcadia Marine Bluex2
ATI Blue Plus x1
ATI Aquablue Special x1  
KZ Coral Light New Generation x1
LED輔佐 3種藍色波長 3Wx30~

Resun 4110 NP豆(600ml) + 沙

chihim 發表於 2012-12-28 20:25:02

以前個30寸 比人話系垃圾缸(事實):Q

今日個40寸 應該比垃圾缸好些少。。 可以放上來出下丑 :Q

近日 都系 香港 臺灣 大陸 外國RC 論壇 游走。。 希望可以學多D 繼續做好D

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-28 22:32:51

{:7_238:}

水冷機 發表於 2012-12-28 22:48:20

{:7_238:}

dickytam 發表於 2012-12-28 23:34:09

{:6_158:}

ice28720 發表於 2012-12-28 23:58:00

{:6_148:}

popo250 發表於 2012-12-29 00:18:23

{:6_147:}

nirvana#1994 發表於 2012-12-29 01:02:15

{:6_178:}

chihim 發表於 2012-12-29 01:41:53

Ching 們D 公仔多到呢 :'(

Fishtank 發表於 2012-12-29 03:11:50

師兄個缸好靚呀{:6_169:}小弟如果養到咁己心滿意足啦

hoihoi710 發表於 2012-12-29 09:26:03

個化痰唔夠力!換喇:-D
加多組led月光燈喇,,

chihim 發表於 2012-12-29 11:41:35

Fishtank 發表於 2012-12-29 03:11 static/image/common/back.gif
師兄個缸好靚呀小弟如果養到咁己心滿意足啦

{:4_98:} 對比其它Ching.. 我個缸差好遠{:4_86:}

chihim 發表於 2012-12-29 11:43:34

hoihoi710 發表於 2012-12-29 09:26 static/image/common/back.gif
個化痰唔夠力!換喇:-D
加多組led月光燈喇,,

訂左LED 月光燈了。。{:4_96:}

化痰就甘體 應該都夠力,2 3日就要到五花茶

不過都系要換個AB Pump.. {:2_31:}

hoihoi710 發表於 2012-12-29 11:45:08

嗯,,,不如用你上水泵個隻

number 發表於 2012-12-29 12:04:14

Dazs麻麻地, 不如轉埋用ATI燈架, 咁未可以充份發揮ATI光管
skimmer可以upgrade, 咁d水質會更好

chihim 發表於 2012-12-29 12:40:08

hoihoi710 發表於 2012-12-29 11:45 static/image/common/back.gif
嗯,,,不如用你上水泵個隻

點改{:2_34:}

chihim 發表於 2012-12-29 12:44:57

number 發表於 2012-12-29 12:04 static/image/common/back.gif
Dazs麻麻地, 不如轉埋用ATI燈架, 咁未可以充份發揮ATI光管
skimmer可以upgrade, 咁d水質會更好

{:3_43:}我體過ATI 燈架,貴就貴在 玻璃面 鬼佬鎮流器 可調光暗 定時。。

對比之下。。射出來既光 無分別,用肉眼體。。BTW 現在換好似浪費左D{:2_38:}

其實我都急左。。花左好多吾需要花既錢 {:5_134:}

我見鬼佬用DYI 燈架 + ATI KZ 等 T5HO 都OK

menlok1012 發表於 2012-12-29 12:58:33

好靚{:6_147:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 普普通通soft coral + LPS 缸 (68樓大更新啦)