水冷機 發表於 2012-12-26 23:33:36

水冷機轉缸之"血淚史"

生產曰期:7月20日至12月23日正式完成。
生產商:奧的尚
缸尺寸:60(長)x26(闊)x24(高)見水22(冇擔)
5分玻璃,側面及正面用美國PPG水晶玻璃
主缸燈:灰鏡燈箱搖控升降
主缸燈:用ATI Purple Plus紫紅管54wx2 ATI CoraL Plus超光珊瑚籃白管54wx2
二支普瑞蕊片led 100wx2 (14000k)
三支補色燈有420nm 450nm 460nm日落黃綠紅每支24粒3wx3=216w(奧的尚)
缸中缸:用GLO Lighting ATI Purple Plus紫紅管24w Icecap2 Twilight籃管24w7月20日開始上圖, 以為二個月後有新缸玩,9月10日準備位置

9月17日不鏽鋼架到了, 以為好快好快有得玩(預計2日後主缸沙缸會到)
點知等到10月10日才到.
有主缸有沙缸冇燈又點玩, 維有等
11月5日燈架做好, 可以行kz14天, 第十日買咗條金眼吊, 紫吊食苔, 好成功
11月23日木箱到, 可以慢慢張D舊珊瑚放入新缸, 不過,過了十日所有魚死了, 珊瑚冇事, 真係好傷心, 好似探長話FOT反缸, 原因, 應該係個木箱碎還有少量鐵絲, 起初冇留意, 但發覺太遲
12月6日灰鏡終於貼好, 原來做一個灰鏡燈箱搖控升降要做差不多二個月
12月23日缸中缸和其他正式完成

燈光效果

沙缸

啤仔 發表於 2012-12-27 00:01:44

等5個月,真係人都傻,我缸等左1個月都覺得好耐

ice28720 發表於 2012-12-27 00:04:31

{:6_197:}

水冷機 發表於 2012-12-27 00:05:48

啤仔 發表於 2012-12-27 00:01 static/image/common/back.gif
等5個月,真係人都傻,我缸等左1個月都覺得好耐

師兄, 真係等到自己都吾想玩。{:6_135:}

chihim 發表於 2012-12-27 00:22:19

Ching D 燈光。。好似好大火數下 計計埋埋過千火。。

啤仔 發表於 2012-12-27 00:25:33

水冷機 發表於 2012-12-27 00:05 static/image/common/back.gif
師兄, 真係等到自己都吾想玩。

過左去算喇,講下而家個缸點呀?

heary 發表於 2012-12-27 00:27:06

缸中缸放陸龜加模型{:6_146:}

hihihi1818118 發表於 2012-12-27 01:32:27

水冷機 發表於 2012-12-27 00:05 static/image/common/back.gif
師兄, 真係等到自己都吾想玩。

小弟要在此公開平台對水冷及其家人帶來不便 致謙
我一定會痛改及改進 希望水泠兄可以接受

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-12-27 08:24:25

{:7_238:}

hoihoi710 發表於 2012-12-27 10:54:08

hihihi1818118 發表於 2012-12-27 01:32
小弟要在此公開平台對水冷及其家人帶來不便 致謙
我一定會痛改及改進 希望水泠兄可以接受

商店願意道歉,,實難能可貴!!支持!!

司徒 發表於 2012-12-27 16:35:16

{:6_146:}

水冷機 發表於 2012-12-27 23:35:33

之前入左兩件澳洲野試玩

半深水

士多啤厘

dickytam 發表於 2012-12-28 00:12:59

{:6_178:}{:6_197:}正到卑

nirvana#1994 發表於 2012-12-28 00:53:41

{:6_178:}

fatfish 發表於 2012-12-28 11:38:34

{:6_169:}

水冷機 發表於 2012-12-28 14:07:52

{:6_161:}

vsvs 發表於 2012-12-28 14:35:50

好光,{:6_169:}

壞爸爸 發表於 2012-12-28 16:30:10

{:6_178:}好缸

heary 發表於 2012-12-28 19:13:11

全部都係奧的尚搞?
咁我換缸要記住!
一定唔可以搵佢搞!
大大話話搞幾個月,唔係一句道歉就算!
當養緊一缸而又要搞另一個新缸,家中位置傢私等會就來就去。
立立亂幾個月,唔俾家人x到反艇呀!
隨時家噪屋閉,爆缸收場!
就算你話送套幾雞野全套俾我,要我屋企亂幾個月,我都唔會要!

水冷機 發表於 2012-12-30 16:26:38

頁: [1] 2
查看完整版本: 水冷機轉缸之"血淚史"